Premis Nacionals d'Arquitectura Efímera per a activitat amb estudiants de la UA

Data de la notícia: 08-03-2022
Visites: 1118
Comentarios de las noticias Comentaris a la notícia: 0


Les Arquitectures Efímeres dels anys 2019 i 2020 a Torrevella, han sigut reconegudes amb tres guardons en els Premis Nacionals d'Arquitectura Efímera EMPORIA 2021.

El projecte és un esdeveniment transversal organitzat en les seues últimes edicions per la Seu Universitària i l'Ajuntament de Torrevella sota la direcció de l'arquitecta i professora Adriana Figueiras i amb la participació d'alumnat de la Universitat d'Alacant
 
Les edicions "Arquitectures Comercials Efímeres 2019" i "Arquitectures Efímeres 2020 sobre els ODS", totes dues comissariades per l'arquitecta i professora Adriana Figueiras i vinculades a la Titulació d'Arquitectura de la Universitat d'Alacant, la Seu Universitària de la UA a Torrevella i l'Ajuntament de Torrevella, han aconseguit, respectivament, un premi **Emporia de Plata al millor aparador comercial i dos Emporia Selecció en les categories d'estand ecològic i miscel·lània.
 
Arquitectures Efímeresés un esdeveniment d'arquitectura, disseny i art urbà que posa en relació la ciutat amb el món acadèmic de l'arquitectura, involucrant a estudiants i joves diplomats de la Universitat d'Alacant.
La finalitat d'Arquitectures Efímeres és constituir-se en un vehicle de comunicació i conscienciació sobre un tema d'interès ciutadà. A través de la integració temporal de creacions arquitectòniques en diferents elements construïts de la ciutat, aconsegueix realçar-los i aprofitar els recursos existents, amb esperit sostenible.

Al llarg de les vuit edicions anteriors, la iniciativa ha sigut reconeguda en cinc ocasions amb els Premis EMPORIA, Premis Nacionals d'Arquitectura i Decoració Efímera d'Espanya que reconeixen la creativitat, factura tècnica i la consecució dels objectius en els diferents àmbits d'arquitectura i la decoració efímera a Espanya.
 
A l'edició Premis EMPORIA 2021 van concórrer totes les obres d'ARQUITECTURA EFÍMERA realitzades en els anys 2019, 2020 i 2021 per arquitectes, decoradors, dissenyadors, agències, empreses especialitzades i altres professionals afins.
 
El Jurat dels premis EMPORIA 2021 està format exclusivament per representants de les més importants escoles d'arquitectura, col·legis oficials, organitzacions professionals d'arquitectura i decoració efímera, disseny i màrqueting i premsa especialitzada d'Espanya.

Arquitectures Efímeres 2019, el comerç i l'entorn saliner
Emporia de Plata al millor aparador comercial
 
 
En 2019 Arquitectures Efímeres es va bolcar a Torrevella, amb l'objectiu de revaloritzar el patrimoni comercial i provocar una reflexió sobre la ciutat i la seua vocació salinera.

Inicialment, els estudiants van identificar oportunitats i van elaborar projectes d'interès mediambiental entorn de les llacunes i les seues instal·lacions productives. Posteriorment, van traslladar les seues reflexions a creacions que van instal·lar en els 15 comerços participants. La companyia salinera va aportar 5000 quilos de sal per a les instal·lacions, La Regidoria de Comerç va atorgar tres premis i el conjunt comercial es va complementar amb una Instal·lació Amfitriona en el Casino de Torrevella.

Col·laboració i disseny gràfic de l'arquitecta Carolina Gómez Pérez
Veure reportatge: https://www.informacion.es/fotos/vega-baja/2019/05/10/arquitecturas-efimeras-transforman-15-comercios-5202339.html#foto==29

Arquitectures Efímeres 2020, el comerç i els Objectius de Desenvolupament Sostenible
Selecció Emporia en la categoria d'estand ecològic.
 
En 2020 i recuperant l'activitat suspesa pel confinament dels primers mesos de l'any, la ciutat de Torrevella torna a involucrar-se amb la Universitat d'Alacant per a dur a terme un esdeveniment en l'espai públic amb l'objectiu de revaloritzar un entorn comercial deprimit i provocar una reflexió sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible.
 
Les instal·lacions van tenir caràcter urbà i una vocació concienciadora. Fueronrealizadas estudiants de´arquitectura i per jovens egressats de la UA. Cadascuna de les instal·lacions abordava algun dels ODS, destacant la instal·lació Les Aliances, a càrrec dels directors de l'esdeveniment.
 
L'acció va permetre als arquitectes aportar la seua visió integradora: és possible dissenyar millors ciutats, aprofitar millor els recursos existents i cuidar a les persones i al planeta.
 
Col·laboració i disseny gràfic de Pascual Escorza
 
Veure vídeo documental: https://youtu.be/nckiz_rl0kk
 
Les Aliances, instal·lació sobre els ODS en la plaça Waldo Calero de Torrevella
Selecció Emporia en la categoria miscel·lània.
 
L'obraLES ALIANCES,afavorida per Agamed (Aigües de l'Arc Mediterrani)i coordinada des de la Seu Universitària de Torrevella, fos concebuda i dissenyada per Adriana Figueiras i Salva Serrano, amb textos originals de Teresa de Vincenzo. Aquesta instal·lació s'integrava en la font de la plaça Waldo Calero, creant una superfície reflectora que submergia al transeünt en un espai urbà canviant, màgic, multidimensional i dotat de nous significats.
 
La instal·lació constava d'un gran drap de 17 metres de longitud i 4,5 metres d'altura, format per 1600 xicotets espills distribuïts en 17 files. Cada fila incorporava una frase original i amb valor literari, relativa a cadascun dels 17 ODS. Per a llegir les frases, les persones havien d'involucrar-se de manera activa recorrent la instal·lació. Juntament amb el missatge escrit, també percebien les sensacions provocades per la llum, el so i el moviment de l'aire sobre les paraules, així com noves perspectives del paisatge urbà i de l'entorn natural.
 
Veure vídeo documental en: https://youtu.be/nckiz_rl0kk?t==536
 




Logo Whatsapp   Logo Google


Comentaris a la notícia  RSS



Nota:

Aquesta és l'opinió dels usuaris, no de l'EPS.

No està permès abocar comentaris contraris a les lleis espanyoles o injuriantes.

Reservat el dret a eliminar els comentaris que considerem fóra de tema.

Els comentaris s'ordenaren dels més recents als més antics.

Problemes amb l'usuari de l'EPS



LOGO ESCUELA POLITÉCNICA SUPERIOR, UNIVERSIDAD DE ALICANTE, EPS UA