TEArquitectura - Recerca retroactiva

Data de la notícia: 08-06-2015
Visites: 5584
Comentarios de las noticias Comentaris a la notícia: 0


Grup 6 de l'Exposició PFC 2002/2015 13 de juny (pròxim dissabte) en el Centre Cultural LES CIGARRERAS, C/ Sant Carlos, 78, Alacant.

- Presentació
- Horari


L'esdeveniment arreplega el procés de recerca retroactiva sota el nom “Projecte TEArquitectura”. Es tracta d'un Projecte Final de Carrera d'Arquitectura, que aborda el món del Trastorn de l'Espectre Autista des del punt de vista d'aquesta disciplina. La proposta de solucions arquitectòniques adaptades a persones amb aquest trastorn és l'objectiu principal del treball realitzat.

El fet de realitzar una recerca retroactiva implica la participació de joves autistes, familiars, professionals que treballen amb aquests joves, etc., en la pròpia elaboració del projecte; en pro d'aconseguir  uns documents validats pels diferents agents que emboliquen estra trastorn. Per açò, diferents associacions (ASTRADE –Murcia-, AITEAL –Elx- o ASPRODIS –Elda-) participaran en les jornades.

Està molt “de moda” la idea d'adaptar l'arquitectura a les persones amb discapacitat física, fins a tal punt que ja comptem amb exigències en diverses normatives tècniques arquitectòniques. Però en moltes ocasions ens oblidem que els discapacitats mentals existeixen i requereixen de solucions específiques que no s'han estudiat fins al moment.

Horari detallat de les jornades:

  • 13:00-16:30 Taller d'activitats amb els més petits i MENJAR
És possible que, amb una diferent disposició de l'espai i els elements en el mateix, li pugui resultar més fàcil realitzar les tasques quotidianes al nen amb TEA?  

Les activitats seran part del procés d'investigació del projecte. Consistiran en: la reproducció de diferents escenaris domèstics (menjador, saló…) amb petites variacions. Es podrà observar si el nen és capaç de posar la taula per menjar sense necessitat d'utilitzar pictogrames, per exemple.  

Tots aquests escenaris plantegen estratègies que afavoreixen la interrelació amb els altres en la mesura del possible, desenvolupant activitats col·laboratives. La socialització és un aspecte que es potencia.   
  • 16:30-17:30. Presentació projecto TEArquitectura. Participació familiars i experts Noves estratègies d'arquitectura comunitària per a persones amb Autisme. Centres de residència. 
Óscar Romero_ Estudiant d'Arquitectura d'Universitat d'Alacant.  

El coneixement del manual per part dels familiars i les persones que treballen amb joves amb TEA és indispensable en aquest procés d'investigació retroactiva. Es presenta a manera de dibuixos que plantegen una sèrie d'estratègies arquitectòniques, acompanyades de l'explicació de l'autor d'aquests dibuixos. A més, s'exposaran tires de fotogrames que il·lustraran aquestes estratègies i que ajudaran en la seva comprensió.   
  • 17:30-18:20 Seminari//Mesa rodona. 
Interacció de diferents experts sobre el tema. 

Salvador Martínez_ Director tècnic de l'associació ASTRADE. (Múrcia) 

Laura Gómez Álvarez_ Vicepresidenta de l'associació AITEAL. (Elx)   
  • 18:20-19:00_Presentació dels resultats de l'Acord d'Investigació entre ASTRADE i la Universitat d'Alacant. 
Manual de la Casa Pictograma. 

Halldóra Arnardóttir_ Doctora Història de l'Art 

Javier Sánchez Merina_ Professor de Projectes de la Universitat d'Alacant.




Logo Whatsapp   Logo Google


Comentaris a la notícia  RSS



Nota:

Aquesta és l'opinió dels usuaris, no de l'EPS.

No està permès abocar comentaris contraris a les lleis espanyoles o injuriantes.

Reservat el dret a eliminar els comentaris que considerem fóra de tema.

Els comentaris s'ordenaren dels més recents als més antics.

Problemes amb l'usuari de l'EPS



LOGO ESCUELA POLITÉCNICA SUPERIOR, UNIVERSIDAD DE ALICANTE, EPS UA